De ontwikkelingen blijven zich versnellen en de vrije energie technologieën beginnen nu krachtige vormen aan te nemen.
Het zijn mooie en spannende tijden nu we echt richting de nieuwe wereld gaan. Vrije energie is een onmisbaar stukje in deze tijd.
In deze update van de themagroep nulpuntenergie van Niburu gaan we het hebben over de sterspoel, de sterspoel motor, de joulethief 1.3 en natuurlijk de watergas motor.
Het sterspoel overunity systeem
De resultaten van het sterspoel systeem blijken nogal te variëren. Het systeem blijkt, na een aantal workshops gedaan te hebben, niet voor iedereen even goed te werken. Sommige mensen halen 20 keer overunity, anderen 50 keer en bij weer anderen gebeurt er niets. Waarschijnlijk is deze instabiliteit te wijten aan omgevingsfactoren. De vortexen die met de sterspoel gemaakt worden halen extra energie uit de omgeving, maar de energie in de omgeving is niet overal hetzelfde. Het ‘veld’ fluctueert.
Wij zijn op dit moment bezig om het systeem stabieler te maken en maken daar goede vorderingen mee. Ook zal het systeem zo worden dat het overunity effect beter meetbaar zal zijn, iets wat vooral voor mensen die zweren bij de oude formules en meettechnieken belangrijk is. Wij zullen de Leedskalnin 16-puntige sterspoel blijven gebruiken en ook de schakeling zal niet veel veranderen. Mocht dit wel het geval zijn hoort u dit natuurlijk direct. Beide schema's zijn hieronder te zien. Via deze schakeling wordt een frequentie van 25 kilohertz vanaf de bronaccu door de sterspoel en naar de laadaccu gestuurd.
Hoe gebruik ik het sterspoel systeem?
Voor de mensen die reeds een sterspoel overunity systeem hebben gemaakt is de volgende informatie erg belangrijk gebleken. Men kan met dit systeem accu's laden op zo’n manier dat deze nooit meer via het stopcontact geladen hoeven te worden. Feit is zelfs dat accu's steeds sneller opladen wanneer men met deze meer harmonische vorm van energie accu's gaat laden. Wij kunnen niet anders dan concluderen dat de accu's ‘wennen’ aan deze vorm van energie en het erg fijn vinden waardoor er steeds minder energie nodig is om dezelfde hoeveelheid vermogen in de accu te krijgen.
Maar goed, hoe doet men dit dan?